Vedlikehold av seilbåter

 

Etter å ha levd ombord i en seilbåt i neste to år kan man ikke unngå å lære en del ting om vedlikehold og service. Vedlikehold av en seilbåt er langt mer arbeid enn mange tror og man kan spare store summer om man bare passer på enkelte ting underveis.

 

Spar på gelcoaten

En feil mange gjør som koster langt mer enn det smaker, er å slite opp toppsjiktet på lakken helt uten grunn. Hver gang du legger til kai må du tenke at været kan komme til å snu når som helst. Sørge derfor for at du alltid har nok bøyer ute som beskytter båten mot skader fra andre båter og kaianlegget. Du kan legge til i flott vær, men det endres raskt og båten din vil bevege seg langt mer enn du tror når andre båter kommer og går.

 

Hold propellen din skinnende

Vil du at propellen din skal se skinnende ut og ny selv etter en hel sesong på havet? Vel, ikke gå i fella å kjøp en fancy dyr propellcoating. En skinnende flott propell er et must om man skal spare seg for unødvendige kostnader med motor og drivverk. Så før du setter ut båten på våren bør du “male” propellen noen strøk med eggehvite. Ja, du leste riktig. Eggehvite er en vidunderkur for propeller og holder den ren og pen en hel sesong. Påfør et strøk og vent en time. Gjenta dette tre ganger til og du er sikret en skinnende ren propell hele sesongen.

 

Gå over alle rør og koblinger hver måned

Når det kommer til røranlegget og dieselledningene om bord bør disse sjekkes hver fjerde uke. Når båten er i aktiv bruk får dette anlegget kjørt seg mer enn man er oppmerksom på. Nå er det ingen grunn til å forvente at noe skal gå galt, men en sjekk som dette tar en liten time og kan spare en for enorme summer.

 

Magien av vann og eddik

Hva er den beste løsningen for å rengjøre interiørtre, takpaneler og bad? Jepp, det er eddik! Eddik er rimelig, miljøvennlig og dreper alle antydninger til sopp lenge før det får muligheten til å sette seg. Spesielt rundt dører og vinduer gjør en vask med eddik og varmt vann underverker. Det samme gjelder om noen er uheldig å setter spor i det flotte teakdekket ditt. Vann og eddik løser opp selv merker etter mørke skosåler.Ta vare på motoren og elektronikken

Det er to ting ombord i en båt som alltid koster mer enn man tror. Motor og det elektriske anlegget. For en som ikke kan mye om motor er det ikke mye man kan gjøre om det først går galt, men man kan gjøre mye selv for å unngå at det går galt. Hold et øye med oljen og kjøling for det kan spare deg enorme summer. Utover det er det alfa og omega at du følger alle servicer. Det er få, om noen, ting som vil spare deg mer penger enn å holde motoren glad. Med unntak av motor er det egentlig bare det elektriske en båteier virkelig bekymrer seg for. Vi vet alle at strøm og vann ikke er de beste av venner og går det først feil med det elektriske om bord er det ikke bare en fare for liv, men det kan koste enorme summer om man må bytte ut et helt anlegg. Selv om mange båteiere kan lite om det elektriske anlegget, er det få, men meget nyttige tester man kan gjøre selv. I dag har de aller fleste båter en rekke inspeksjonsluker for det elektriske og disse bør man alltid sjekke hver fjerde uke.

I tillegg til disse enkle tipsene må det sies at man kommer langt med sunn fornuft. En god vårpuss hvert år og månedlige inspeksjoner vil sørge for at du har mange problemfrie sesonger på havet.