Kjøpeguide: Dette bør du tenke over når du skal kjøpe en seilbåt

 

Det å skulle kjøpe seg egen båt er et stort steg for mange. Ikke bare er det en enorm investering, men man må tilnærme seg mye kunnskap. Spesielt om man skal kjøpe brukt båt. Da er kunnskap så til de grader makt. Skal man kjøpe helt ny båt har man i alle fall i teorien langt mer sikkerhet og gjerne garantier å falle tilbake på. Uansett om du skal kjøpe brukt eller ny båt må du først tenke nøye over hva du skal bruke båten til. Som vi alle vet vil en ny båt tape seg mye i verdi i det du overtar den fra selger og det er ikke alltid like lett å selge en brukt båt heller. Så nøye planlegging og vurdering av hva man skal bruke båten til kan spare en mye hodepine og stress.

 

Kjenn båtmodellen

Det vanskeligste ved å kjøpe en brukt seilbåt er å ikke la seg blinde av hvor flott den er og hvor lyst man har på båt. Man må lære seg så mye som mulig om båten man vurderer før man skal se på den. Selv en gammel båt kan skinne som ny om eieren har tatt vare på den, men et speilblankt ytre kan skjule mange kostbare feil. Kontakt ulike forhandlere som selger båter av samme type og forhør deg om kjente problemer med den modellen du vurderer. Likeså kan det være lurt å snakke med andre som har levd med samme båt i flere sesonger. Sjekk på nett også, det er mange flotte båtforum hvor man kan finne mye gratis kunnskap som kan spare en enorme summer. En god måte å inspisere en båt på er ved å tenke som selger og ikke kjøper. Tenk deg at du selv har eid båten og brukt den flittig i flere år, hvordan tror du den ser ut da?

 

Få profesjonell hjelp

Selv om du ikke skal kjøpe båt av en forhandler er det fullt mulig å kontakte dem og be om hjelp til å vurdere en båt. De vil selvsagt ta seg betalt for denne tjenesten, men igjen, de vet hva de skal se etter av skjulte feil og mangler. For det er nettopp skjulte feil og mangler som er skummelt når man skal kjøpe brukt båt. Om selger er ærlig og vet at han har tatt godt vare på båten i alle de år han har eid den, burde han ikke ha noe problem med å gå med på at båten vurderes av en proff. Se på det om en EU test for båten. Om det ikke dukker opp alvorlige feil og mangler betaler du for testen, men skulle man finne feil og mangler, får selger selv plukke opp regningen og dere får bli enig i en form for kompensasjon i pris for å utbedre feilene som måtte bli funnet.

 

Sjekk utstyr

Selv om man kjøper en helt ny båt er kostnaden av en båt bare en del av det totale regnestykket. Om du tror bilprodusenter er flinke til å komme opp med ekstrautstyr som koster flesk, skal vi love deg at båtprodusenter er enda verre. Ikke bare vil det koste mye å legge til utstyr som eventuelt ikke følger med i salgsprisen, men alt av utstyr som er ombord må også sjekkes. Ikke gå i fella og stol på selger. Du må forsikre deg at alt utstyr fungerer og det må du teste mens båten er i bruk på åpent hav.

Sjekk heftelser

Som vi alle vet er båt kostbart og det er bare de færreste av oss som har råd til båt uten å måtte ta opp lån. Sjekk derfor alltid med Brønnøysundregisteret at båten ikke har heftelser ved seg før du skriver under på kjøpekontrakten.

 

Sjekk driftskostnader

Igjen ikke stol på selger. Gjør dine egne vurderinger og forhør deg både med forsikringsselskap og verksted, og sett opp et regnestykke over årlige kostnader.