Hvordan lære å seile?

 

Det er mange måter å lære å seile på, du kan bare hoppe i en båt med en venn og prøve å lære ved å gjøre. Du kan melde deg for et formelt kurs på en seilskole. Eller du kan kjøpe eller låne en liten seilbåt og gjøre alt på egen hånd. Uansett hvilken vei som passer best for deg, hjelper det å forstå båten og hva som er involvert i seiling før du legger ute på havet, hvor du plutselig kan komme i trøbbel om du ikke har noe grunnleggende kunnskap.


De grunnleggende stegene ved seiling


Seiling innebærer både spesifikk kunnskap og ferdigheter. Følgende er de grunnleggende trinnene for å lære å seile. Du trenger ikke å følge denne listen slavisk, hopp over punkter om du allerede vet noe av det grunnleggende, men hvis du for det meste er ny til seiling, kan disse punktene hjelpe deg godt på vei til å bli en trygg seiler.

 

1: Forstå grunnleggende ord og utrykk


For å kunne bli en trygg seiler må du forstå ordene som brukes om bord i en seilbåt og ferdighetene som kreves for å styre båten trygt. Det er ikke å anbefale at man lager sine egne ord og uttrykk. Gjør man det vil man aldri kunne seile sammen med andre. Start her med en gjennomgang av grunnleggende ord og utrykk. Ikke bekymre deg for å huske alt med en gang, mange av disse ordene og uttrykkene blir tydeligere desto mer du leser og øver om bord på båten.


2: Lær deg alle båtens deler


Før du går ombord i båten er det nyttig å vite ordene som brukes for å forklare de ulike delene av båten. Selv om du melder deg på et kurs med en instruktør, vil han eller hun aldri si “ta det tauet der og dra det”, men i stedet vil si “stram jibben” eller “slakk jibben” Nå er du der for å lære, men det hjelper alltid om du har grunnkunnskapen på plass.

 

3: Start med et nettkurs


Når er du klar til å lære mer om hva alle delene av båten brukes til, kan det være lurt å ta et nettbasert kurs. Kurs som dette er relativt rimelige, men man lærer mye og via bilder og forklaringer får man terpet mye grunnkunnskap.

3: Rigg båten


Mange føler at hvis de kan grunnuttrykkene er de klare for å legge fra havn, men det er en ting man glemmer. Man må rigge båten slik at den er klar til å seile. Seiling er mye arbeid, selv før man legger fra kai. Eneste anbefalte måte å lære rigging på er via kurs med instruktør, eller ved at man trener på en båt som ligger trygt til kai. Som alt annet gjelder det gamle ordtaket “øvelse gjør mester”, så øv til krampa tar deg og du føler deg trygg på at du kan rigge hele båten med bind for øynene.


4: Grunnleggende teknikker


OK, nå har du båten klar, så hva gjør du nå? Nå er tiden kommet for å lære deg basisteknikkene som gjør at du kan stille inn de ulike seilene slik at de opererer riktig uansett vindforhold.

 

Seiling i en bestemt retning er relativt enkelt og når alle seil er oppe gjør vinden resten, men før eller siden vil du måtte endre retning og hva gjør du da? Beste måte å lære dette på er ved å ta et kurs, eller lese deg opp på så mye som mulig og så legg ut i rolig vind og øv til det sitter. Teknikker som dette er helt grunnleggende for å kunne føre en seilbåt og det er alt for sent å lære det når du ser danskebåten komme rett mot deg.