5 tips før turen

 

Båtturer er bare bra for sjelen. Den følelsen av fred og ro som kommer over en når båten forsiktig rocker på bølgene er ubeskrivelig. Det er noe helt eget med å være på havet og det finnes knapt noen bedre måte å legge bak seg hverdagens mas og kjas. Så snart man legger fra kai, kan man kjenne skuldrene senkes og den friske havluften vil gjøre underverker på enhver. Om du er ny til båtlivet er det enkelte ting du bør huske på før du legger fra kai. Det kan fort oppstå situasjoner på havet og desto bedre man er forberedt, desto bedre vil man kunne takle det som måtte komme.

 

1: Sikkerhet om bord

Sikkerhet er alfa og omega når det kommer til båtlivet. Selv om man ofte er helt alene ute på bølgene blå, kan det oppstå mange ubehagelige situasjoner. Før man legger fra kai bør man derfor ha et par ting på plass. Sørg for at alle om bord har på seg redningsvest. Det er for sent å kle den på når båten er på vei ned. I dag finnes det en rekke flotte vester på markedet og de er både små og komfortable å ha på. Sjekk også at gps-utstyret fungerer og ta helst med en håndholdt gps som går på batteri for sikkerhets skyld. Førstehjelpsutstyr er en selvfølge og bør alltid være lett tilgjengelig. Sørg også for at båten har en oppblåsbar redningsflåte og selvsagt brannslokkingsutstyr. Sist, men ikke minst, sørg for at alle voksne ombord vet hvor alt utstyr befinner seg og hvordan man bruker det.

 

2: Hvem skal føre båten?

I Norge har vi klare krav til en som skal føre en fritidsbåt på over 9 meter i lengde. Man skal per lov ha båtførerbevis og det skal være med en til enhver tid. Det er mange regler på havet og det er alltid viktig å ha en “nummer to skipper”. Selv om denne personen selv ikke har avlagt båtførerbeviset, bør kapteinen ombord sørge for at vedkommende har en viss grunnkunnskap om å føre båten. Skulle uhellet være ute er det ofte for sent å lære.

 

3: Sørg for tørre klær og varme

Når man ferdes i båt er det alltid en viss risiko for at noen kan havne ufrivillig i vannet. Nå er det ikke nødvendig å ha med en full garderobe til alle ombord, men sørg for at det er noen tørre klær tilgjengelig om noen skulle være uheldig å ramle over bord. Det skjer oftere enn man tror og spesielt når man skal gå inn og ut av båten.

 

4: Solkrem er et must

Nå er det ikke ofte vi får dager med mye sol i Norge, men når man er på havet skal man være oppmerksom på at solen tar langt hardere enn den gjør når man sitter hjemme på terassen. Sørg derfor at du har med solkrem og bruk den selv om det er lettere overskyet. De farlige UV-strålene lar seg ikke stoppe av litt skyer.

 

5: Drivstoff og årer

Det sier seg selv at skal man legge ut i båt må man sørge for å ha nok drivstoff med seg. Stol aldri på at du husker hvor mye som er i tanken fra sist tur. Sjekk alltid hvor mye drivstoff du har om bord og sørg for at du har med en ekstra kanne for sikkerhets skyld. Om båten ikke er for stor bør man også sørge for at det er årer ombord. Er det seilbåt man skal ut på tur med, må man sjekke at det er minimum ett ekstra seil med. Et seil kan revne når som helst og uten seil kommer man ingen vei.